Recept van Gerjan Brouwer, in Dorresteintje nr 2, 2019



Ingrediënten voor de pompoentaart
100 gram boter,
200 gram patentbloem,
Snuf zout, 3-4 eetlepels water,
500 gram pompoenblokjes (schoon),
Flinke schuit olijfolie, 2 sjalotjes (gesnipperd),
1 à 2 teentjes knoflook,
1 eetlepel kerrie, ½ theelepel piment,
1 theelepel kaneel, 1 eetlepel appelazijn,
1 eetlepel ahorn siroop, Scheut witte wijn,
1 ei

Bereiding
– Snijd de boter in blokjes. Zet dit 10 minuten in de vriezer en zo ook het water (in een bekertje).
– Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine met het snufje zout.
– Dan de ijskoude blokjes boter erbij.
– Zet de keukenmachine aan (met sikkel mes) en voeg beetje bij beetje het ijskoude water toe.
– Laat de keukenmachine draaien tot je een korrelige massa hebt.
– Haal het uit de kom en rol de massa in een bal en leg het in plasticfolie en
– Bewaar het ca een uur in koelkast.
– Verwarm de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook (niet op een te heet vuur) tot het er glazig uit ziet.
– Voeg dan de kerrie, kaneel en piment toe en laat het even meebakken.
– Voeg dan de azijn en de ahornsiroop toe en vervolgens de pompoenblokjes.
– Roer en doe er een schuit witte wijn bij en laat dit geheel ca 20- 25 minuten zachtjes stoven.
– Doe er iets water bij als de pompoenblokjes te droog worden.
– Voeg dan de kerrie, kaneel en piment toe en laat het even meebakken.
– Maak het op smaak met iets zout en peper.
– Laat het afkoelen tot lauw.
– Pureer het en voeg een ei toe*.
– Vet een vlaaivorm in van 24 cm.
– Rol het deeg uit en leg het in de vorm en prik er gaatjes in en bak het 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden hete lucht) met een nepvulling zoals droge bonen of keramische erwten.
– Haal vervolgens de bonen eruit en vul de vorm met de pompoenmassa
– In 20 minuten op 180 graden afbakken.

* Deze vulling kun je ook een dag van tevoren maken. Voeg het ei dan pas toe bij de bereiding.